فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 59 (تابستان 1401)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 59 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سجاد خانمرادی، مریم معینی فر*، وحید بیگدلی راد صفحات 291-303
    اعیان سازی ابنیه های فرسوده بدون توجه به ساختار هویتی و فرهنگی-تاریخی محلات، یکی از مهمترین اقدامات نوسازی و بازسازی است. که منجر به تحولات عمیق کالبدی، هویتی بواسطه جابه جایی ساکنان محلی و تغییرات فرهنگی و اجتماعی می گردد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به دنبال بررسی نحوه تغییر شاخص های هویتی بواسطه اعیان سازی و پیش بینی روند این تغییرات در آینده بافت فرسوده و قدیمی شهر زنجان است. گردآوری اطلاعات با مطالعات میدانی و کتابخانه ای انجام شد. جامعه آماری شامل ساکنین بافت فرسوده شهر زنجان است. با نمونه گیری کوکران 384 نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی، آزمون نیکویی برازش و رویکرد ساختار متقابل شبکه به کمک نرم افزار SPSS و MIC MAC استفاده گردید.نتایج پژوهش نشان داد که، براساس آزمون تحلیل عاملی شاخص های وضعیت کاربری معابر با ضریب 733/0 ؛ سرانه کاربری خدماتی با 887/0 ؛ و احترام به قانون با 761/0 بیشترین تغییرات را بواسطه اعیان سازی داشته اند و با حفظ روند فعلی، متغیرهای امنیت؛ کاربری های ناسازگار و مزاحم؛ تعهد پذیری؛ سیمای ساختمان ها؛ وضعیت کاربری معابر؛ سرزندگی؛ سرانه کاربری خدماتی؛ مساحت مسکن؛ استحکام مسکن؛ تناسب هزینه و درآمد؛ و تناسب مسکن با نیاز ساکنین، بیشترین تغییر و تحولات را در آینده بواسطه اعیان سازی خواهند داشت. در این رابطه، برای بهبود هویت محلات بافت فرسوده، ارتقاء سطح درآمد، اشتغال زایی، افزایش تعهد پذیری، توجه به معماری بومی و استحکام ساختمان، جلب اقشار متوسط و مرفه شهر به سکونت در محله بافت فرسوده ضروری است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، اعیان سازی، تحولات هویتی، آینده پژوهی، شهر زنجان
  • صادق کاظم خواه حسن کیاده، جلال عظیمی آملی*، مصطفی قدمی، غلامرضا جانبازقبادی صفحات 305-317
    رشد هوشمند یک استراتژی جامع است که ‏جنبه های مختلف توسعه شهری را ‏پوشش می دهد، وبرنامه ریزی سناریو با بهره گیری از مقوله های کمی و کیفی میکوشد آینده های بدیل را در کانون توجه قرار دهد .اولین و مهم ترین گام،در این بین تعیین پیشران های کلیدی است تا بتوان بر پایه آن مسیر تغییرات را در جهت رسیدن به اهداف به درستی پیمود. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل تاثیر گذار وکلیدی برای توسعه فضایی شهر رشت در چارچوب الگوی رشد هوشمند شهری است. روش تحقیق از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است . داده ها و اطلاعات موردنیاز به دو روش کتابخانه ای و پیمایشی (پرسشنامه) با استفاده از روش دلفی جمع آوری شده است. برای تحلیل داده از روش تحلیل اثرات متقابل متغیرها، واز نرم افزارMICMAC استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی است 55 عامل تاثیر گذار در روند توسعه آینده شهر رشت مبتنی بر رشد هوشمندانه می باشند که در سه بعد کاربری،حمل ونقل و تراکم تقسیم بندی شده اند . عوامل در بیش از 62 درصد بر یکدیگر تاثیرگذار بوده اند. آنچه از وضعیت صفحه پراکندگی متغیرهای موثر در آینده توسعه فضایی شهر رشت مبتنی بر رشد هوشمندانه نشان می دهد وضعیت ناپایداری در سیستم است. نتایج تحلیل های ماتریس وارزیابی پلان تاثیر گذاری وتاثیر پذیری عوامل با روش های مستقیم وغیر مستقیم 14 عامل را با بیشترین نقش در وضعیت توسعه فضایی آینده شهر رشت در چارچوب الگوی رشد هوشمند تعیین نمود .
    کلیدواژگان: توسعه فضایی شهر، الگوی رشد هوشمند، آینده پژوهی، شهر رشت
  • رحیم جافری، میرنجف موسوی*، علی مصیب زاده صفحات 319-330
    مقدمه

    تلاش های عدیده برای رفع مشکل کمبود مسکن مناسب در ایران صورت پذیرفته که از جمله آن ها سیاست مسکن مهر است که به منظور کمک به تامین مسکن اقشار کم درآمد طراحی شده است. هدف پژوهش: هدف از مطالعه حاضر، که به لحاظ ماهیت کاربردی و از نظر هدف توصیفی است، بررسی و اولویت بندی عوامل داخلی و خارجی موثر بر توسعه مسکن گروه های کم درآمد شهری بوده که به صورت موردی در مسکن مهر شهرضا انجام شده است.

    روش شناسی تحقیق:

     جامعه آماری این مطالعه کارشناسان، متخصصان با زمینه برنامه ریزی شهری و شهرسازی و اساتید دانشگاه بودند که در زمینه توسعه شهری، مسکن شهری، برنامه ریزی ناحیه ای و به طور ویژه مسکن مهر دارای مطالعاتی تخصصی بوده را شامل شده و نمونه مورد مطالعه شامل 25 نفر از افراد ذکر شده، که به صورت تصادفی دردسترس انتخاب و ابزار جمع آوری اطلاعات در اختیار آنها قرار داده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات میدانی پرسشنامه محقق ساخته ای بود که شامل لیستی از فرصت ها، تهدیدات، نقاط قوت و نقاط ضعف (73 گویه) بود. روایی ابزار تحقیق از طریق محتوایی (صوری) و پایایی نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ معادل 831/0 تعیین شد. در این مطالعه از مدل تلفیقی SWOT و فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم-افزار های SPSS، EXCEL و Super Decision استفاده شده است.

    قلمروی جغرافیایی پژوهش: 

    مطالعه حاضر که در زمینه مساکن مهر می باشد، در شهر شهرضا واقع در استان اصفهان انجام شده است.یافته های و بحث: نتایج نشان داد، به ترتیب مناسب ترین استراتژی های در جهت توسعه مساکن (مسکن مهر) افراد طبقات کم درآمد شهرضا استراتژی های WT (34/0)، ST (301/0)، WO (18/0) و SO (177/0) است.

    نتایج

    استراتژی های تدافعی (WT) به منزله بهترین استراتژی جهت توسعه مسکن (مسکن مهر) برای افراد کم درآمد شهرضا انتخاب شد، این استراتژی ها بر آن اند تا با ارایه راهکارهای اجرایی، ضمن به حداقل رساندن ضعف های فرآروی توسعه مسکن گروه های کم درآمد شهرضا، از تهدیدهایی که با آن مواجه بوده، نیز اجتناب کند.

    کلیدواژگان: توسعه مسکن، مسکن مهر، گروه های کم درآمد، ANP-SWOT، شهرضا
  • محمدحسن یزدانی، اصغر پاشازاده*، فاطمه زادولی صفحات 331-345

    امروزه تاکید بر نگرش های مثبت شهروندی در مقابله با مسایل و مشکلات شهرنشینی از ضروریات اساسی می باشد. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر به دنبال توسعه ی دانش کاربردی در زمینه ی کاهش جرایم با تاکید بر نگرش مثبت شهروندی است. از این رو، در این پژوهش توصیفی- تحلیلی از بین شهروندان اردبیلی تعداد 344 نفر به روش کوکران تعیین حجم شده و به روش تصادفی طبقهبندی شده از مناطق شهری نمونه گیری انجام شده است. در راستای تحلیل داده ها، از مدل حداقل مربعات جزیی در قالب نرمازار Warp-PLS به منظور بررسی میزان اثرگذاری مولفه های نگرش مثبت شهروندی بر سرمایهی روانشناختی و کاهش جرایم، از مدل KOPRAS استفاده شده است. یافته های نشان می دهد که وضعیت نگرش مثبت شهروندی شهر اردبیل در سطح ضعیف قرار دارد. با این وجود بیشترین میزان به منطقه یک و کمترین آن هم به منطقه چهار شهری مربوط میباشد که روی همرفته در سه خوشه قرار میگیرند. لازم بذکر است که متغیرهای رفتارهای یاری گرایانه و تحمل پذیری، موثرترین متغیرها بر متغیر نگرش مثبت شهروندی میباشند. همچنین اثرگذاری متغیرهای مستقل حاکی از آن است که رابطه ی معنادار مستقیم بین نگرش مثبت شهروندی و سرمایه ی روان شناختی از یک سو و همچنین رابطه ی معنادار معکوس بین سرمایه ی روان شناختی و کاهش جرم از سوی دیگر وجود دارد. نتیجه این که افزایش نگرش مثبت شهروندی بین شهروندان موجب ارتقای سرمایه ی روان شناختی گردیده و در راستای آن سرمایه ی روان شناختی سبب کاهش جرم می گردد و اینکه بسته به شرایط محیطی سطح این نگرش میتواند از منطقهای به منطقهای دیگر متفاوت باشد.

    کلیدواژگان: نگرش مثبت شهروندی، جرایم، مدل حداقل مجذورات جزئی، مدل KOPRAS، شهر اردبیل
  • علی وزیری نصیرآباد، کیانوش ذاکرحقیقی*، آرش بغدادی صفحات 347-360

    مدیریت زمین شهری با پیچیدگی ها و موانع بسیار دشوار و بازیگران و ذی نفعان متعدد، نیازمند بررسی یکپارچه و کل نگر است. لذا برای شناخت آن رویکردهای نوینی همچون، حکمروایی زمین که چارچوب اندیشهای و بسترساز مدیریت پایدار محلی می باشد،ارایه شده است. بر این مبنا، در این پژوهش با استفاده از روش های کمی پیمایشی و کیفی در سه سطح فضایی (محیط توانمندکننده یا سیستم، نهادی و فردی) به آسیب شناسی وضعیت سیاست گذاری و مدیریت زمین شهری در ایران با تاکید بر بازیگران و ذی نفعان در چارچوب مولفه های الگوی پیشنهادی حکمروایی یکپارچه زمین شهری و ارایه الگوی مطلوب در جهت کارآمدی آن پرداخته است. جامعه آماری نیز تمامی نهادهای متولی حوزه زمین شهری و مراجعه کنندگان به آنها در سطح ملی،منطقه ای و محلی می باشد. جهت تحلیل داده ها از مدل اسپیرمن، رگرسیون خطی چندمتغیره و تحلیل مسیر در محیط نرم افزار آموس استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که ارتباط معناداری بین مولفه های حکمروایی یکپارچه زمین شهری با کارآمدی مدیریت بازیگران آن وجود دارد و سیاست های زمین شهری در ایران نتوانسته به رغم چندین دهه تجربه به اموری همچون شناخت ظرفیت های محلی و منطقه ای و مشارکت آنها بپردازد. علاوه بر آن، کاستی در تعریف چشم انداز مشترک و مورد اجماع تمام بازیگران، وجود چندپارچگی فقدان نگرش یکپارچه توافق گرا، غلبه منفعتی قدرت برخی بازیگران ذی نفوذ، وجود ساختارهای متمرکز تصمیم گیری و اجرایی و درنهایت فراهم نشدن بسترهای مناسب برای حکمروایی یکپارچه زمین از دلایل اصلی ناکارآمدی سیاست های زمین شهری در ایران از منظر الگوی حکمروایی یکپارچه زمین شهری بازیگران هستند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، الگوی حکمروایی یکپارچه زمین شهری، سیاست
  • الهام شکری غفاربی، علیرضا سلیمانی*، بختیار عزت پناه صفحات 361-375

    شهرها در جهان امروز با چالش هایی مواجه اندکه ناشی از دگرگونی های حاصل از پیشرفت علم و صنعت و طرح نیازهای جدید سازمانی و اجتماعی می باشد. در این ارتباط یکی از مفاهیم جدید جهت مقابله با چالش های کنونی شهرها در عرصه برنامه ریزی شهری، توسعه شهر هوشمند است. از این رو هدف پژوهش حاضر، تدوین راهبردهای شهرهای هوشمند در ایران با تاکید بر شهر ارومیه می باشد. نوع تحقیق، کاربردی و روش بررسی آن توصیفی - تحلیلی بوده و جامعه آماری این تحقیق 32 نفر از اساتید، متخصصان و کارشناسان در حوزه برنامه ریزی شهری می باشند. روش گردآوری داده ها برای بررسی مولفه های شهر هوشمند به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی (داده های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش نامه و مصاحبه بوده و برای برای تجریه و تحلیل داده ها از مدل های تحلیل شبکه ای و متاسوات استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که معیار های مردم هوشمند و اقتصاد هوشمند به ترتیب با امتیاز 1 و 77/0 بیشترین و معیارهای محیط هوشمند و زندگی هوشمند به ترتیب با امتیاز با 5/0 و 35/0کمترین اهمیت و تاثیر را در حرکت شهر ارومیه به سمت یک شهر هوشمند را دارند. نتایج همچنین نشان می دهدکه تدوین برنامه ها بلندمدت برای جذب مشارکتهای اقتصادی و نیروهای انسانی متخصص (استفاده از قابلیت های انسانی) و اجرای برنامه های متنوع تکنولوژیکی از یک سو و سرمایه گذاری در زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات با توجه به موقعیت جغرافیایی، پتانسیل های صنعتی و تجاری، ظرفیت های بازرگانی خارجی، جذابیت توریستی، دانشگاهی و پژوهشی و... از سوی دیگر، مهمترین راهبردها در هوشمندسازی شهر ارومیه می باشد

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، Meta-SWOT، شهر ارومیه
  • صالح پویان، علی توکلان*، بهمن کارگر صفحات 377-390

    اگرچه ارتقای کیفیت زندگی در محدوده ها و محلات شهری سکونتگاه های غیر رسمی از گذشته مورد نظر کارشناسان بوده است، اما در سالهای اخیر در برنامه های توسعه و سیاست گذاری های کشور رواج بیشتری یافته است. لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر بخشی برنامه های بازآفرینی شهری پایدار بر ارتقای کیفیت زندگی ساکنان سکونتگاه های غیر رسمی (مورد مطالعه: شهر رشت) صورت پذیرفته است. با توجه به ماهیت موضوع و اهداف تحقیق، روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است و اطلاعات به صورت اسنادی، کتابخانه ای و پیمایشی و با ابزار پرسشنامه گردآوری شده اند. جامعه آماری پژوهش متشکل از دو گروه: 1) شهروندان ساکن در محلات هدف؛ 2) کارشناسان و متخصصین مرتبط با موضوع بازآفرینی شهری استان گیلان می باشند. حجم نمونه مورد بررسی نیز با استفاده از فرمول کوکران برای گروه اول 400 نفر و برای گروه دوم 300 نفر اعلام گردید که به شیوه غیراحتمالی در دسترس نمونه گیری گردیده است. همچنین به جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (SEM) و با آزمون t-test استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد که برنامه های بازآفرینی شهری پایدار بر کیفیت زندگی سکونتگاه های غیررسمی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین مشخص گردید که وضعیت برنامه های مذکور در محله سلیمانداراب موفق، عینک نسبتا موفق، پاسکیاب نسبتا ناموفق و در محله نخودچر ناموفق بوده است و وضعیت کیفیت زندگی در محله سلیمانداراب نسبتا مطلوب، عینک نسبتا نامطلوب و در محلات پاسکیاب و نخودچر نامطلوب می باشد.

    کلیدواژگان: باز آفرینی شهری، باز آفرینی پایدار شهری، کیفیت زندگی، سکونتگاه های غیر رسمی، رشت
  • سهیلا باختر*، الناز ابی زاده صفحات 391-402
    گسترش و نفوذ رسانه ها به مناطق روستایی و تکنولوژی های نوین، در کنار بسیاری از عوامل دیگر از جمله عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، سبک زندگی در مناطق روستایی را تحت تاثیر قرار داده است و این تغییرات، فضای کالبدی مناطق روستایی، به ویژه مسکن روستایی را دچار تحولات نموده است. با توجه به اهمیت موضوع پژوهش حاضر در راستای بررسی تغییرات سبک زندگی بر الگوی مسکن در روستای کندوان انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری 151 سرپرست خانوار روستایی است که به صورت تمام شماری انجام شد. جهت تحلیل موضوع در بخش تغییرات سبک زندگی از 3 شاخص در قالب50 نماگر و در بخش الگوی مسکن از 4 شاخص در قالب 24 نماگر بر اساس مطالعات سایر پژوهشگران به صورت تلفیقی بهره گرفته شد. روایی صوری پرسشنامه توسط پانل متخصصان و صاحب نظران این حیطه مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی تعداد 30 پرسشنامه به صورت پیش آزمون در منطقه توزیع گردید و ضریب پایایی برای کل پرسشنامه 95/0 بدست آمد. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان می دهد بین سبک زندگی و الگوی مسکن رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. نتایج یافته ها بر اساس ضریب رگرسیون بیانگر این است که متغیر سبک زندگی، 932/0 از کل واریانس الگوی مسکن را تبیین می کند و به هر میزان سبک زندگی دچار تغییرات بیشتری گردد، الگوی مسکن در مناطق روستایی دچار تغییرات بیشتری می گردد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تحولات کالبدی روستایی، الگوی مسکن، روستای کندوان، استان آذربایجان شرقی
  • علیرضا حسن پور، حسین سلیمانی*، امیر گندمکار، سید رامین غفاری صفحات 403-420

    کسب و کارهای گردشگری در مناطق روستایی، یکی ازراهبردهای مهم توسعه روستایی به شمار می رود. اقامتگاه های بوم گردی به عنوان یکی از مهمترین کسب و کارهای گردشگری روستایی، تاثیرات بالایی در توسعه روستاها دارد. تبیین تاثیرات اقامتگاه های بوم گردی بر توسعه روستایی، از مباحث چالشی بین پژوهشگران و مدیران محسوب می شود. روستاهای بخش موران در شهرستان گرمی استان اردبیل، از فضاهای مهم بوم گردی و گردشگری نوار مرزی استان به شمار می رود. هدف اصلی این پژوهش، تحلیل تاثیرات ایجاد اقامتگاه های بوم گردی بر ابعاد توسعه روستایی موران و شناسایی الگوهای فکری حاکم به منظور ارایه راهبردهای توسعه اقامتگاه های بوم گردی و سرانجام، ارایه الگوی بهینه توسعه اقامتگاه های بوم گردی بر مبنای توسعه پایدار روستایی است. برای این منظور، از طریق روش های میدانی و کتابخانه ای داده های لازم گردآوری شد. نمونه آماری در بخش تحلیل تاثیرات اقامتگاه ها، شامل 70 کارشناس شامل مدیران، پژوهشگران و صاحبان کسب و کار و در بخش ارایه راهبردها شامل ترکیبی از 70 کارشناس شامل مشارکت کنندگان روستایی و کارشناسان بیرون از روستا است که از طریق فرمول کوکران مشخص شدند. برای تحلیل تاثیرات اقامتگاه ها از آزمون های آماری و در بخش تدوین راهبردها از مدل meta-SWOT استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از تاثیرات مثبت اقامتگاه های بوم گردی در توسعه روستایی است. در نهایت الگوی بهینه توسعه اقامتگاه های بوم گردی در بخش روستایی موران ارایه شد که از مهمترین مولفه های این الگو می توان مسیریابی بوم گردی، تشکیل خوشه های بوم گردی، تبادلات کسب و کارها، راهبرد اقیانوس آبی، تطبیق محصول- بازار، معماری مشارکتی و ترکیبی، پیوند با تسهیلگر، دستکاری در عوامل محرک و تغییر قواعد است.

    کلیدواژگان: اقامتگاه های بوم گردی، کسب و کارهای گردشگری، توسعه پایدار روستایی، بخش موران
  • شهرام فهیمی، نادر زالی*، میرسعید موسوی صفحات 421-434
    هدف اصلی از پژوهش شناسایی اولویت های اجرایی در راستای ارتقاء کیفیت زندگی در کلانشهر رشت بود. در این راستا ابتدا شاخص های مرتبط با کیفیت زندگی شامل 57 شاخص در هفت بعد، استخراج شد. پس از تعیین شاخص ها، با بهره گیری از تکنیک پرسشنامه، وضعیت این شاخص ها در دو بخش مورد بررسی قرار گرفت. در بخش اول میزان رضایت مندی شهروندان از شاخص های کیفیت زندگی در قالب طیف لیکرت ارزیابی شد. در این زمینه تعداد 1920 پرسشنامه در نواحی 27 گانه کلانشهر رشت توزیع و تکمیل گردید. نتایج این بخش از پژوهش با استفاده از آزمون تی تحلیل شد. در بخش دوم وزن نسبی شاخص های کیفیت زندگی با استفاده از مدلAHP و نظرات کارشناسان تعیین شد. در نهایت به تحلیل دو بعدی و یکپارچه از این شاخص ها اقدام شد. نتیجه این تحلیل دو بعدی تعیین اولویت های اجرایی بود. در واقع اولویت های اجرایی به عنوان شاخص هایی تعریف شدند که از نظر کارشناسان اهمیت بالایی داشته و در عین حال شهروندان رضایت مندی پایینی داشته باشند. در نهایت پس از تعیین میزان رضایت مندی و همچنین وزن دهی شاخص های کیفیت زندگی، به تحلیل دو بعدی و شناسایی اولویت های اجرایی در راستای ارتقاء کیفیت زندگی در کلانشهر رشت اقدام شد. نتایج نشان داد شاخص هایی همچون اجاره بهای مسکن، دسترسی به حمل ونقل عمومی، وضعیت آب آشامیدنی، سیستم فاضلاب و دفع آب های سطحی، کیفیت خدمات در مراکز بهداشتی و درمانی، کیفیت آموزشی در مدارس، بهداشت محیط و نظافت خیابان ها و وضعیت پارک ها و فضاهای سبز از بالاترین اولویت برای ارتقا کیفیت زندگی شهروندان رشت برخوردارند.
    کلیدواژگان: اولویت اجرایی، کیفیت زندگی، نواحی شهری، رشت
  • معصومه حسن زاده دوگوری، صدیقه حسنی مهر*، رفعت شهماری اردجانی، حسین اصغری صفحات 435-448

    امروزه توسعه به عنوان یک فرآیند، مهم ترین بحث کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه است، مهمترین هدف توسعه پایدار بر طرف کردن احتیاجات و بهبود بخشیدن به شرایط کیفی زندگی انسانی می باشد. تحقیق حاضر بر آن است تا سطح توسعه یافتگی شاخصهای بهداشتی و آموزشی روستاهای ناحیه ساحلی غرب گیلان را مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور اطلاعات مربوط به 4 شاخص بهداشتی و 6 شاخص آموزشی برای سه دوره سرشماری 1385، 1390 و 1398 از سایت استانداری استان گیلان دریافت گردید. سپس با استفاده از شاخص توسعه روستایی (RDI)، شاخص ترکیبی نتایج (CRI) و آماره t جفتی اقدام به تعیین میزان توسعه یافتگی شاخصهای بهداشتی و آموزشی در 8 بخش ناحیه ساحلی در طی زمان گردید. نتایج بدست آمده نشان داد میزان RDI محاسبه شده براساس فراوانی شاخصها و همچنین نسبت فراوانی به تعداد روستای هر بخش، از تفاوت مکانی برخوردار است. اما رتبه بندی شاخص CRI با وجود تغییرات جزیی در مقدار آن، تغییرات سطح توسعه را طی سه دوره نشان نمی دهد. این موضوع در شاخص CRI حاصل از نسبت فراوانی به تعداد روستا هم مصداق دارد. معنی داری تفاوت شاخصها در طی سه دوره سرشماری برای دو حالت مورد بررسی، تغییرات معنی داری که نشان از ارتقاء سطح توسعه باشد نشان نمی دهد، و بین نتایج شاخص CRI سالهای 1390 و 1398 تفاوت معنی داری در سطح α=0.05 مشاهده نگردید. نتایج نشان داد رتبه توسعه در این ناحیه نیز Dو C است که بیانگر پایین بودن سطح توسعه یافتگی ناحیه ساحلی غرب استان گیلان در راستای شاخصهای بهداشتی و آموزشی است.

    کلیدواژگان: شاخصهای بهداشتی و آموزشی، شاخص توسعه روستایی (RDI)، شاخص ترکیبی نتایج (CRI)، ناحیه ساحلی غرب استان گیلان
  • مهدی جوانشیری، علی اکبر عنابستانی*، حمدالله سجاسی قیداری صفحات 449-470

    روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و نوع آن ازنظر هدف، بنیادی است. برای جمع آوری اطلاعات از روش های اسنادی و میدانی استفاده شده است. جامعه نمونه 28 روستای بالای 20 خانوار در مجموعه شهری مشهد می باشد که از طبقات مختلف جمعیتی و فواصل متفاوت با شهر مشهد انتخاب شدند. از مجموع 20083 خانوار در نقاط روستایی نمونه، با فرمول کوکران، حجم نمونه 377 خانوار به دست آمده این افراد با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای آزمودن مدل مفهومی پژوهش و بررسی تاثیر تحولات کالبدی-فضایی بر کیفیت زندگی از تکنیک حداقل مربعات جزیی و از نرم افزار Smart PLS، استفاده گردید. با توجه نتایج، ضرایب t بین متغیرهای اصلی پژوهش، بالای 58/2 بوده یعنی رابطه معنادار و مستقیم است؛ بدین ترتیب تحولات کالبدی- فضایی سکونتگاه های روستایی بر کیفیت زندگی روستاییان تاثیر مثبت و معناداری دارد که مقدار R2 نشان می دهد 4/96 درصد کیفیت زندگی با تحولات کالبدی- فضایی تبیین شده و تحولات فضایی با ضریب 97/0، تاثیر بیشتری بر کیفیت زندگی روستاییان داشته است. نتایج تحلیل فضایی با استفاده از مدل GWR مشخص نمود که ضریب تاثیر تحولات کالبدی- فضایی بر کیفیت زندگی روستایی در روستاهای شرقی ازجمله شرشر، سالارآباد، حسین آباد گزیند، شورک صبوری به حداکثر خود میرسد و درمجموع حدود 84/30 درصد روستاها و 74/34 درصد جمعیت روستایی منطقه موردمطالعه در پهنه تاثیرگذاری 928/0 تا 943/0 قرار دارند که 11 روستای نمونه نیز در این پهنه قرارگرفته اند.

    کلیدواژگان: تحولات کالبدی-فضایی، سکونتگاه های روستایی، کیفیت زندگی، رگرسیون موزون جغرافیایی، مشهد
  • بهروز محمدی کزج، آرش ثقفی اصل*، اکبر عبدالله زاده طرف، داریوش ستارزاده صفحات 451-464

    رشد جمعیت و شهرنشینی باعث کاهش کیفیت زندگی شهروندان شده و مسایل متعددی را ایجاد کرده است. تحقیق حاضر با هدف تحلیل کیفیت زندگی شهری بر اساس مدل های نظری ذهنی و عینی شهروندان و ارتباط آن با عامل طبقه اجتماعی تدوین شده است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش توصیفی تحلیلی می باشد. گردآوری داده ها با دو روش اسنادی و میدانی بوده است و در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری مختلف، اعم از آزمون T، تحلیل واریانس یک طرفه درون گروهی و چند متغیره (MANOVA)، و آزمون تعقیبی LSD استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را ساکنان مناطق 1، 6 و 20 شهر تشکیل می دهند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره MANOVA نشان دهنده وجود اختلاف میانگین ها در سه گروه انجام شده در تحقیق است. بر این اساس، سطح معناداری برای شاخص های ذهنی کیفیت زندگی برابر با 39/0 و برای شاخص های عینی آن، 21/0 بوده است و فرض محقق تایید می شود. نتایج آزمون تعقیبی LSD بیانگر این است که بین شاخص های ذهنی کیفیت زندگی، حقوق شهروندی؛ در بین شاخص های عینی کیفیت زندگی، فضاهای سبز شهری به طور معنی داری بالاتر از سایر شاخص ها قرار گرفته است. سایر شاخص ها در وضعیت پایینی قرار دارند. و در نهایت بر اساس آزمون T تک نمونه ای، مشخص شد که بین میانگین شاخص های عینی کیفیت زندگی و مقدار متوسط آن در گروه اول تفاوت وجود دارد؛ در گروه های دوم و سوم تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: کیفیت، عینی، ذهنی
  • محمد صفری، محمود محمدی*، امیرحسین شبانی، زهرا فنایی صفحات 465-478

    بر اساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران (1384)، فرسودگی در نواحی شهری "کاهش کارایی" یک بافت نسبت به سایر بافت های شهر معرفی گردید و در مصوبه سال 1385، تنها به سه شاخص ناپایداری، نفوذناپذیری و ریزدانگی اکتفا شد. اما بررسی ها، نقاط ضعف کمی و کیفی در تعیین این شاخص ها را شناسایی نموده اند. پژوهش حاضر با هدف اصلی رتبهبندی شاخصهای تعیین محدوده بافتهای ناکارامد میانی شهرها، با مطالعه موردی بر روی شهر رشت انجام گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به روش اسنادی است. پس از مطالعات اسنادی و مرور بر ادبیات موضوع، شاخص ها شناسایی و رتبهبندی شدند و بدین منظور با اعمال نظر 8 تن از متخصصان، از دو تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی و اولویت بندی ترجیحی بر اساس تشابه به پاسخ های ایده آل استفاده گردید. پس از فرایند شاخص سازی، 22 شاخص در ارتباط با شناسایی بافت های ناکارآمد میانی شهرها تبیین شد و با لحاظ شرایط محیطی، اقتصادی و اجتماعی شهر رشت و اعمال نظر کارشناسان، در نهایت 12 شاخص واجد شرایط رتبهبندی شدند. نتایج نشان میدهد که ناکارآمدی بافت های میانی شهرها را می توان به ترتیب در پنج بعد کالبدی، اجتماعی، کارکردی، اقتصادی و زیستمحیطی تعیین نمود. علاوه بر سه شاخص همیشگی ریزدانگی، ناپایداری و نفوذناپذیری، شاخص های شناسایی شده قابل توجهی چون فقر و محرومیت؛ سطح بالای بیکاری، وضعیت نامناسب آموشی، تراکم بالای جمعیتی، قدمت ابنیه، مشخص نبودن مالکیت، و کمبود فضای باز و سبز نشانگر ابعاد فراکالبدی تعیین بافت های ناکارامد میانی شهری است که می تواند در بازشناسی آن ها در کلانشهرهای کشور نیز مورد مداقه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بافت های ناکارآمد میانی، رشت، شاخص سازی، مدل تاپسیس
  • فاطمه احمدی، مرتضی اسماعیل نژاد*، محمود فال سلیمان صفحات 479-490

    استان همدان از جمله کانون هایی است که دارای تنوع و فراوانی مخاطرات طبیعی است؛ بنابراین، واکاوی و پایش آنها از جمله خشکسالی که مستقیم با معیشت کشاورزان سرکار دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این پژوهش تحلیل فضایی مخاطرات طبیعی با تاکید بر خشک سالی و سنجش ظرفیت سازگاری روستاهای شهرستان رزن می باشد. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی و با با استفاده از ابزار پرسشنامه و پیمایش میدانی به ارزیابی و سنجش ظرفیت سازگاری کشاورزان با خشکسالی پرداخته است. در گام نخست با استفاده از شاخص های مختلف رفتار خشکسالی در منطقه شناسایی و در مرحله دوم استراتژی های سازگاری با خشکسالی توسط کشاورزان تدوین گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که شاخص SPI از نظر جداسازی سال های خشک و تفکیک دوره های خشکسالی نسبت به سایر شاخص ها روش مناسب تری در پهنه بندی سرزمینی خشکسالی به شمار می رود و بررسی استراتژی های سازگاری کشاورزان در سکونت گاه های روستایی شهرستان رزن بیانگر این بود که میزان استفاده جامعه محلی از روش های سنتی یا بومی جهت سازگاری با شرایط خشکسالی زیاد می باشد. میزان استفاده از روش های سنتی یا بومی و روش های نوین و مدرن جهت سازگاری با شرایط خشک سالی با استفاده از آزمون دوجمله ای مورد آزمون و سنجش قرار داده شده است و نتایج حاصل از آمار استنباطی حاکی از آن است که به طور کلی میزان استفاده از روش های سنتی یا بومی جهت سازگاری با شرایط خشک سالی زیاد می باشد همچنین میزان استفاده از روش های نوین و مدرن جهت سازگاری با شرایط خشک سالی متوسط می باشد.

    کلیدواژگان: خشکسالی، شهرستان رزن، شاخص های خشکسالی، سازگاری
  • سید محمود رهسپار میعادی، سید علی پورفیکویی*، تیمور آمار، اکبر معتمدی مهر صفحات 491-499

    امروزه تاثیر شهرها بر توسعه مناطق روستایی پیرامونی امر پذیرفته شده ایست این اثر گذاری عمدتا از طریق اجزا تشکیل دهنده پیوندهای روستا شهری محقق می گردد چرا که هر منطقه تنها متشکل از نظام سکونتگاهی بی ارتباط به هم نیست و از شهرها بعنوان موتور توسعه روستایی نام برده می شود. از جمله اهداف این پژوهش شناسایی عوامل تحدید کننده هویت روستاها و آبادی های مجاور شهر رشت و نیز تبیین پارامترهای محلی پیوندهای روستا شهری بوده است لذا جامعه آماری در این تحقیق روستاهای چهار دهستان با نام های دهستان لاکان ، دهستان پیربازار ، دهستان پسیخان و دهستان حومه(دارسازی) از بخش مرکزی شهرستان رشت می باشند ، ویژگی تمام آنها دهستان بودن و نیز جزو تقسیمات و حوزه نفوذ شهر رشت بودن می باشد .جامعه آماری ما 16 روستای نمونه با تعدادجمعیت 12038 نفر می باشدکه به شکل نمونه گیری نقطه ای انتخاب گردیده اند . جهت دستیابی به نتیجه از مشاهده مستقیم و مطالعات میدانی و گفتگو با اهالی و مسیولین روستاها بهره شده است ، همچنین در بعد کمی از مدل سوات (Swot) استفاده شده است. نتایج حاصله دال بر این واقعیت بوده که پیوند و ارتباط بین روستاهای مرکزی و شهر رشت از جهات مختلف اقتصادی ، اجتماعی ، کالبدی ، زیست محیطی با شدت و ضعف برقرار بوده که در برخی از پارامترها عامل فاصله تا شهر دخیل نبوده و در برخی دیگر عامل فاصله تا شهر رشت بر میزان اثر گذاریها شدت بخشیده است .

    کلیدواژگان: پیوندهای روستا -شهری، توسعه روستایی، تبیین، شهر رشت
  • سید امیر توفیقیان اصل*، وحید ریاحی، عباس بخشنده نصرت، حمید جلالیان صفحات 501-519

    از جمله راهبردهای برنامه ریزی توسعه جامعه عشایری کشور، اسکان است که با اهداف خدمات رسانی، عمران و توسعه اجرا شده است. هدف این پژوهش، سنجش سطوح زیست‎ پذیری کانون‎های اسکان عشایری در بخش مرکزی شهرستان بویراحمد بوده است که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. رویکرد پژوهش، رویکرد ترکیبی (کمی - کیفی - کمی) است. داده های لازم با ابزار پرسشنامهء محقق ساخته، مشاهده و مصاحبه‎های نیمه ساخت‎یافته بدست آمد. جامعهء آماری پژوهش، چهار کانون اسکان عشایر بود که در مجموع 272 خانوار داشتند و به صورت تمام‎شماری مورد پرسشگری قرار گرفتند. تحلیل داده ‎ها با بهره گیری از روش ‎های تحلیل مسیر و تاپسیس صورت گرفت. نتایج نشان می دهد معیار اشتغال و درآمد بیشترین اثر مستقیم معنی دار را روی زیست ‎پذیری دارد. خانوارهای عشایری برخوردار از یک محیط سکونتی آرام، امن، متعادل و پایدار با برخورداری از رفاه اجتماعی، کیفیت زندگی بالاتری دارند. همچنین، بین اندازه جمعیت و نزدیکی به کانون‎های برتر شهری، با زیست‎ پذیری کانون‎ها رابطه مستقیم معنادار آماری وجود دارد. در بررسی اثرات غیرمستقیم، معیار جایگاه اقتصادی زنان بیشترین اثر غیرمستقیم معکوس (منفی) را بر زیست‎ پذیری کانون های اسکان نشان می‎دهد. همچنین، رابطه علی مدیریت بهینه آب و مرتع حاکی از اثر غیرمستقیم معنی دار بر روی زیست‎پذیری است؛ بدین معنی که خانوارهای متکی بر دام‎داری، به اثرات محیط‎زیستی کم‎توجه بوده و بیشترین بهره‎ کشی از طبیعت را به عمل می‎آورند. همچنین، از دیدگاه ساکنان، کانون منصورآباد در سطح اول زیست‎پذیری و کانون تلخدان با امتیازهای مناسب و اختلاف کمتر رتبه دوم را دارد. کانون های حسین آباد و دلی بجک به ترتیب در سطوح سوم و چهارم هستند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زیست‎پذیری، اسکان عشایر، جامعه عشایری، شهرستان بویراحمد
  • بهزاد مجیدی شیل سر، محمدباسط قریشی*، تیمور آمار، نصرالله مولائی هشجین، پرویز رضایی صفحات 521-534

    امروزه توسعه بعنوان یک فرایند مهمترین بحث کشورها بویژه کشورهای درحال توسعه است،بررسی و شناخت نواحی روستایی و تحلیل قابلیتها و تنگناهای آنها در فرایند برنامه ریزی توسعه روستایی اهمیت بسزایی دارد. تالاب ها ارزش های غیرقابل انکاری از نظر اکولوژیک، اقتصادی و تفرجگاهی و زیبایی شناسی برای جوامع انسانی، جانوری و گیاهی دارند. ضمن تاکید بر این موضوع که تغییرات اقتصادی در روستاها نیز تابعی از شرایط عمومی در سطح ماکرو همچون اقتصاد ملی و ناحیه ای است اما میزان پذیرش این تغییرات در نقاط مختلف متفاوت و با سرعتهای متغیر صورت می پذیرد. پژهش حاضر با فرض اینکه تالاب دارای سهمی بسزا در اقتصاد روستاهای حاشه خود است انجام گرفته و جامعه نمونه شامل 15 روستا از شهرستان صومعه سرا و شهرستان بندر انزلی که در حاشیه تالاب قرار گرفته اند می باشند . در این پژوهش ابتدا وضعیت روستا های مورد مطالعه بر اساس اسناد موجود و مطالعات میدانی بررسی و تحلیل شده است. نتایج بررسی ها در زمینه تاثیر وجود تالاب انزلی در تنوع اقتصادی روستا بیانگر این مطلب بوده که شغل های مرتبط با تالاب در کل روستاهای حاشیه تالاب شامل صیادی ، شکار و گردشگری و صنایع دستی بوده به وجود آورده است اما به این دلیل که زیرساختهای لازم جهت بهره مند شدن روستاییان حاشیه از نعمت تالاب در جهات مختلف اقتصادی و زیستی فراهم نیامده لذا به صورت پتانسیلی بالقوه متروک مانده است

    کلیدواژگان: تالاب، تنوع محیطی، توسعه اقتصادی
  • محمداکرم جمشیدزهی، مریم کریمیان بستانی*، معصومه حافظ رضازاده صفحات 535-546

    شهر هوشمند شهری است که بر پایه فناوری اطلاعات و ارتباطات بنا می شود تا در آن ارایه خدمات به شهروندان به بهترین نحو بهبود یابد. هدف این پژوهش تحلیل شاخص های شهر هوشمند در سطح مناطق شهر زاهدان است. پژوهش به لحاظ ماهیت، کاربردی بوده و روشی توصیفی تحلیلی دارد. گردآوری اطلاعات در آن به روش کتابخانه ای و پیمایشی صورت گرفته است. نمونه آماری متشکل از 384 نفر از ساکنان مناطق مطالعاتی بوده است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل رگرسیون چندگانه و به کمک نرم افزار SPSS صورت گرفته و ترسیم نقشه ها با استفاده از قابلیت های ARCGIS انجام شده است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که از میان شاخص های مورد بررسی، شاخص مردم هوشمند با رقم 96/2 و شاخص حکمروایی هوشمند با رقم 56/2 به ترتیب بالاترین و پایین ترین سطح هوشمندی را داشته اند و هر دو در سطحی پایین تر از سطح میانگین قرار دارند. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نیز دلالت بر این داشته که جز در مورد شاخص محیط زیست، بین شاخص های شهر هوشمند در مناطق پنج گانه شهر زاهدان ارتباط معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که میان شاخص های شهر هوشمند و میزان تحقق پذیری شهر هوشمند رابطه معنا داری وجود دارد. در این زمینه، شاخص جابه جایی هوشمند با مقدار بتای 236/0 بیشترین تاثیر و شاخص مردم هوشمند با مقدار بتای 209/0 کمترین تاثیر را بر میزان تحقق پذیری شهر هوشمند در شهر زاهدان داشته اند.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، توسعه، زاهدان
  • سید جلال الدین حسینی، آزیتا رجبی *، افشین سفاهن، علی اصغر رضوانی صفحات 547-562

    رشد جمعیت و توسعه شهرها، تبدیل آنها به کلان شهرها و مساله مهاجرت، سبب افزایش جمعیت و مشکلات فراوان حمل و نقلی می شود. از این رو رویکرد توسعه مبتنی بر حمل و نقل محور به عنوان یکی از تکامل یافته ترین دیدگاه های توسعه مطرح شد. شهر تهران به عنوان پایتخت کشور ایران، همواره با مشکلات حمل و نقل دست به گریبان است. مناطق 11 و 12 شهر تهران به دلیل مرکزیت و وجود مراکز مهم تجاری مورد توجه می باشد؛ اما همواره با مشکلات فراوانی ناشی از افزایش تردد خودروهای شخصی مواجهه است و برای کاهش تبعات آن، به راه اندازی مترو و اتوبوس های تندرو اقدام نموده است. هدف تحقیق حاضر بررسی وضعیت و اثرات توسعه حمل و نقل محور در مناطق 11 و 12 شهر تهران است. روش تحقیق توصیفی –تحلیلی و جز تحقیقات کمی است که برای جمع آوری داده ها، از روش میدانی و ابزار پرسش نامه استفاده شد. جامعه آماری تحقیق را شهروندان و کاربران مترو و اتوبوس تشکیل داده اند که تعداد 100 نفر به صورت تصادفی پرسشگری شد. روایی پرسش نامه از طریق جامع نخبگان و پایایی آن نیز با ضریب کرونباخ 80/0 تایید شد. تحلیل ها نیز در نرم افزار spss انجام شد. نتیجه تحقیق نشان داد که سه متغیر کاربری های پیرامون ایستگاه ها، شبکه دسترسی و ارتباطات و همچنین کیفیت فضایی ایستگاه ها در سطح کمتر از 05/0 بوده و میانگین برابر با 53/2 نیز تایید می نماید که وضعیت ایستگاه ها در مناطق 11 و 12، نامناسب است. نتیجه آزمون تی نمونه های مستقل در سطح کمتر از 05/0 تایید می نماید که منطقه 12 ، نسبت به منطقه 11 در شرایط مناسب تری قرار دارد. همچنین نتیجه نشان می دهد که اثرات کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی حمل و نقل و بهره برداری از ایستگاه ها در مناطق 11 و 12، در سطح کمتر از 05/0 معنادار بوده و جهت اثرات نیز مثبت و متوسط ارزیابی شده است. اختلاف میانگین برابر با 050/0 تایید می نماید که منطقه 11 نسبت به منطقه 12، اثرات کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بیشتری را پذیرفته است. مدل رگرسیون نیز نشان داد که در سطح کمتر از 05/0، بیشترین تاثیرگذاری در توسعه حمل و نقل محور، مربوط به متغیر کیفیت فضایی ایستگاه ها با ضریب 327/0 بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه حمل و نقل محور، اثرات اقتصادی و اجتماعی، اثرات کالبدی و زیست محیطی، منطقه 11 و 12، شهر تهران
|
  • Sajjad Khanmoradi, Maryam Moinifar *, Vahid Bigdeli Rad Pages 291-303
    The Gentrification of eroded buildings, regardless of the identity and cultural-historical structure of neighborhoods, is one of the most important measures of modernization and reconstruction. Which leads to profound physical changes, identity through the displacement of local residents and cultural and social changes. The research method is descriptive-analytic. The purpose of this study is to Gentrification how the old and old texture identity of Zanjan is altered by the realization. Field and library studies have been used to collect information. The statistical population is 384 people by Cochran sampling method. Data analysis was performed by factor analysis and Goodness of fit and analytical Mutual structure using SPSS and MIC MAC software.The results of the study showed that based on the factor analysis, the statistics of the state of the road users with a coefficient of 0.733, service life per capita (0.887), and respect for the law had the highest (0.7761) changes due to the generalization And maintaining current trends, security variables; incompatible and intrusive uses; commitment; building design; transit status; vitality; per capita service utilization; housing area; housing strength; cost and income proportionality; and housing fit with the needs of residents, Most of the changes in the future will be due to the generalization. In this regard, it seems necessary to improve the identity of the worn-out neighborhoods, increase the level of income, create jobs, increase commitment, pay attention to native architecture and building strength, and attract middle and middle-class people to live in an aged tissue area.
    Keywords: old texture, Gentrification, identity changes, Futurology, Zanjan city
  • Sadegh Kazemkhah, Jalal Azimi Amoli *, Mostafa Ghadami, Gholam Reza Janbaz Ghobadi Pages 305-317
    Smart growth is a comprehensive strategy covering various aspects of urban development, and scenario planning attempts to focus on alternative futures using quantitative and qualitative categories. In this regard, the first and most critical step is to determine the key drivers, based on which the changes can be made to attain the goals. The present study is aimed at identifying the key effective factors for the spatial development of Rasht in the framework of smart urban growth pattern. The research method has a descriptive-analytical nature. The required data and information were gathered using both library and survey research methods, as well as the Delphi method. The interaction effects analysis of variables and MICMAC software were used to analyze the data. The results demonstrated that 55 factors are effective in the future development trend of Rasht based on smart growth, which are classified as three dimensions of use, traffic, and density. More than 62% of the factors affected each other. The dispersion plane of factors effective in the future of spatial development in Rasht based on smart growth indicated instability in the system. The results of matrix analyses and evaluation of effectiveness and susceptibility plan of the factors using direct and indirect methods determined 14 factors with the most substantial roles in the future spatial development of Rasht in the framework of smart growth pattern.
    Keywords: Spatial urban development, smart growth pattern, Scenario Writing, the city of Rasht
  • Rahim Jafri, Mirnajaf Mousavi *, Ali Mosayyebzadeh Pages 319-330
    Introduction

    Efforts have been made to address the problem of adequate housing shortages in Iran, including the Mehr Housing Policy, which is designed to help provide housing for low-income groups. Goal: The purpose of this study, which is descriptive in terms of its applied and descriptive purpose, is to investigate and prioritize the internal and external factors affecting the development of housing in low-income urban groups, which has been carried out in the housing of the city of Shahreza.

    Methodology

    The statistical population of this research included all experts in urban planning and university professors who have specialized studies in the field of urban development, urban housing, regional planning, and in particular Mehr housing. Using the randomly available sampling 25 experts were selected and questioned. A data collection tool was a researcher-made questionnaire that included a list of opportunities, threats, strengths and weaknesses (73 items). Validity of the questionnaire (formal validity) was verified by the university professors and experts and the reliability of the tool was determined by the Cronbach's alpha coefficient equal to 0.831, which is indicative of the coherence and reliability of the data. In this study, a combination of SWOT and network analysis (ANP) was used and SPSS, EXCEL and Super Decision software were used to analyze the information. Geographical area of researchThe present study, which is in the field of Mehr housing, was conducted in Shahreza, Isfahan province.

    Results and discussion

    The results showed that the most suitable strategies for the development of housing (Mehr housing) of low-income people in Shahreza were strategies WT (0.34), ST (0.301), WO (0.18) and SO (0.177).ConclusionDefensive strategies (WT) were selected as the best strategy for housing development (Mehr housing) for low-income people in Shahreza. These strategies aim to provide the executive solutions, while minimizing the weaknesses of the housing development of low-income groups in Shahreza, to avoid the threats it faces.

    Keywords: housing development, Mehr Housing, Low income groups, ANP-SWOT, Shahreza
  • Mohammad Hasan Yazdani, Asghar Pashazadeh *, Fatemeh Zadvali Pages 331-345

    citizenship positive attitude against urbanization problems and subjects is an important requirement. According to this subject importance, current study follow to investigate applied knowledge development about crimes reducing focused on citizenship positive attitude. So in current analytical-descriptive study among Ardebil citizens , 344 persons was determined with Cochrane method by size and clustered random method was used to sampling from urban regions. Along data analysis, partial squares at least method was applied in Warp-PLS Software framework to investigate citizenship positive attitude factor effectiveness amount on psychological capital and crimes reducing; KOPRAS model was used to plans drawing. In order to variables weights determination; Entropy model was applied in Excel Software framework and cluster analysis method was used in SPSS Software framework to urban region leveling or ranking. Results showed that, citizenship positive attitude situation in Ardebil city is in weak level and the highest amount relates to 1 region and the lowest amount relates to urban 4 region and totally they are in 3 clusters. It is necessary to mention that; helping behaviors and resistant variables are the most effective cases on citizenship positive attitude variable. Independent variables effectiveness shows, there is direct and significant relationship between citizenship positive attitude and psychological capital and also there is reverse relationship between psychological capitals and crime reducing. Rising citizenship positive attitude among citizen’s because to improve psychological capital and also psychological capital cause to reduce crime and this case is different from one region to another region based on attitude environmental conditions.

    Keywords: Citizenship positive attitude, crimes, Partial squares at least method, KOPRAS Method, Ardebil city
  • Ali Vazirinasirabad, Kianoosh Zakerhaghighi *, Arash Baghdadi Pages 347-360

    Urban land management, with its many complexities and obstacles, and its many actors and stakeholders, needs to be integrated and holistic. Therefore, new approaches have been introduced to recognize it, such as land governance, which is the framework of ideas and the bedrock of sustainable local management. Accordingly, in this study, using quantitative-survey and qualitative methods at three spatial levels (empowering environment or system, institutional and individual) to the pathology of urban policy-making and urban land management in Iran with emphasis on actors and stakeholders within the components. Spierman's model, multivariate linear regression, and path analysis were analyzed in the Amos software environment for data analysis. The results showed that there is a significant relationship between the components of integrated urban land governance and its management efficiency and urban policies in Iran, despite decades of experience, have failed to address issues such as recognizing local and regional capacities and their participation. In addition, there are shortcomings in defining the common and consensual perspective of all actors, the existence of multipartyism, the lack of a unified consensual attitude, the negative dominance of the power of some influential actors, the existence of centralized decision-making and executive structures, and the lack of a platform for integrated land governance. The main reason for the inefficiency of urban policies in Iran from the perspective of the integrated model of urban governance of actors.

    Keywords: pathology, Integrated Urban Land Management Pattern, Policy
  • Elham Shokry Ghafarby, Alireza Soleimani *, Bakhtiar Ezatpanah Pages 361-375

    one of the new concepts to deal with the current challenges of cities in the field of urban planning is the development of smart cities.Therefore, the aim of this study is to writing smart city strategies in Iran with emphasis on Urmia city. The type of research is applied and its research method is descriptive-analytical and the statistical population of this research is 32 professors, specialists and experts in the field of urban planning. The data collection method for examining the components of the smart city was in two forms: documentary (secondary data) and survey (primary data) and the tools used in the survey method were questionnaires and interviews. And for data analysis, network analysis and meta- -swot models have been used. The results of the research show that the criteria of smart people and smart economy with the score of 1 and 0.77 are the highest and the criteria of smart environment and smart life with the score of 0.5 and 0.35 are the least important and effective, respectively on the moving from Urmia to a smart city. The results also show that the development of long-term programs to attract economic participation and specialized human resources (use of human capabilities) and the implementation of various technological programs on the one handAnd investing in information and communication technology infrastructure according to geographical location, industrial and commercial potentials, foreign trade capacities, tourist attraction, academic and research, etc. on the other hand, are the most important strategies in smartening the cityof Urmia

    Keywords: Smart city, Network Analysis Process (ANP), Meta-SWOT, Urmia city
  • Saleh Pooyan, ALI Tavakolan *, Bahman Karegar Pages 377-390

    Although improving the quality of life in informal settlements and urban areas has long been the focus of experts, but in recent years it has become more common in the country's development programs and policies. Therefore, the present study aimed to evaluate the effectiveness of sustainable urban regeneration programs on improving the quality of life of residents of informal settlements (case study: Rasht). Due to the nature of the subject and the objectives of the research, the research method is descriptive-analytical and the information is collected in the form of documents, libraries and surveys using a questionnaire. The statistical population of the study consists of two groups: 1) citizens living in the areas; 2) Experts and specialists related to the issue of urban regeneration in Guilan province. The sample size was announced using Cochran's formula for the first group of 400 people and for the second group of 300 people, which has been sampled in an unlikely way. Also, for data analysis, structural equation modeling methods with partial least squares approach and t-test were used. The results showed that sustainable urban regeneration programs have a positive and significant effect on the quality of life of informal settlements. It was also found that the status of the mentioned programs in Soleimandarab neighborhood was successful, Ainak was relatively successful, Paskiab was relatively unsuccessful and in Nokhodchar neighborhood was unsuccessful and the quality of life in Soleimandarab neighborhood was relatively favorable, Ainak was relatively unfavorable and in Paskiab and Nakhodchar neighborhoods was unfavorable.

    Keywords: urban regeneration, sustainable urban regeneration, quality of life, Informal settlements, Rasht
  • Soheyla Bakhtar *, Elnaz Abizade _ Pages 391-402
    The expansion and influence of the media in rural areas And new technologies Lifestyle has affected rural areas, And these changes, Physical space of rural areas, In particular, rural housing has undergone changes. according to imprtance of subject The present study was conducted to investigate lifestyle changes in the housing model in Kandovan village The present research is applied in terms of objective and descriptive-analytical in term of nature. The statistical population is 450 people in Kandovan villageThe sample size was estimated to be 207 according to the cochran's formula. The distribution of samples in the village was systematic random. for analyze the subject In the lifestyle changes section of the 3 indicators in the form of 54 Items And in the housing model section of 4 indicators in the form of 24 Items Based on the studies of other researchers, it was used in combination. Questionnaire validation by panel of experts And The experts in this field were confirmed. To determine the reliability, 30 questionnaires were distributed pre-test in the region And the reliability coefficient for the whole questionnaire was 0.95. The results of the research findings show There is a positive and significant relationship between lifestyle and housing pattern. The results of the findings are based on the regression coefficient Which explains the lifestyle variable with a beta coefficient of 0.883, 0.778 of the total variance of the pattern. And the more lifestyle changes, the more The pattern of housing in rural areas is also changing.
    Keywords: lifestyle, Rural Physical Developments, Housing Pattern, Kandovan Village, East Azarbaijan Province
  • Alireza Hassanpour, Hosein Soleimani *, Amir Gandomkar, Seyed Ramin Ghafari Pages 403-420

    Tourism businesses in rural areas is one of the important principles and strategies of rural development. Ecotourism resorts, as one of the most important rural tourism businesses, have a high impact on rural development. Identifying and explaining the effects of ecotourism resorts on rural development is one of the challenging issues between researchers and managers. The villages of Moran district in Garmi city are among the important ecotourism and border tourism spaces of the province. The main purpose of this study is to analyze the effects of ecotourism resorts Moran rural development and identify the prevailing thought patterns in order to provide strategies for the development of ecotourism resorts and finally, provide an optimal model of ecotourism resorts based on sustainable rural development. the necessary data were collected through field and library methods. The statistical sample in the impact analysis section of the accommodation includes 70 experts including managers, researchers and business owners and in the strategy presentation section includes a combination of 70 experts including rural participants and experts outside the village, identified through the Cochran's formula. Statistical tests were used to analyze the effects of accommodation and meta-SWOT model was used in the formulation of strategies. The results shows suitable ecolodges impacts in rural development, optimal model in the rural development has presented. The most important components of this model are ecotourism routing, ecotourism clusters, business exchanges, blue ocean strategy, product-market adaptation, architecture. Participatory and hybrid is linking with the facilitator, manipulating the stimulus and changing the rules.

    Keywords: Ecolodge, rural tourism business, rural Sustainable Development, Mouran section
  • Shahram Fahimi, Nader Zali *, Mirsaeid Moosavi Pages 421-434
    The main purpose of this study was to identify the executive priorities in order to improve the quality of life in the metropolis of Rasht. In this regard, first, based on theoretical research studies, indicators related to quality of life, including 57 indicators in seven dimensions, were extracted. Afterthe status of these indicators in two sections was examined. In the first part, citizens' satisfaction with the quality of life indicators in the Likert scale was evaluated. The results of this part of the study were analyzed using t-test. In the second part, the relative importance and weight of quality of life indicators were determined using AHP model and experts’ opinions. Finally, a two-dimensional and integrated analysis of these indicators was performed. The result of this two-dimensional analysis was the determination of executive priorities. In fact, executive priorities were defined as indicators that are of great importance to experts and at the same time the citizens have low satisfaction about them.Finally, after determining the level of satisfaction and weighting the quality of life indicators, two-dimensional analysis and identification of executive priorities were done in order to improve the quality of life in the metropolis of Rasht. The results showed that the 13 indicators such asHousing rent, Access to public transportation, Income and living expenses, Satisfaction with subsidy status and Environmental hygiene and street cleanliness have the highest priority to improve the quality of life of Rasht citizens.
    Keywords: Executive priority, quality of life, urban areas, Rasht
  • Masomeh Hasanzadeh, Sedigheh Hasnimehr *, Rafat Shahmari, Hossein Asghari Pages 435-448

    Today, development as a process is the most important issue of countries, especially developing countries, the most important goal of sustainable development is to meet the needs and improve the quality of human life. The present study aims to examine the level of development of health and education indicators in the rural of the west coast of Guilan. For this purpose, information related to 4 health indicators and 6 educational indicators of the three census periods of 2006, 2011 and 2017 were received from the Guilan Provincial website. Then, using the Rural Development Index, Combined Result Index and paired t-statistics, the development of health and education indicators in 8 parts of the coastal area over time were determined. The results showed that the amount of RDI calculated based on the frequency of indicators and also the frequency ratio to the number of rural in each section, has a spatial difference. However, the ranking of the CRI index, despite minor changes in its value, does not show changes in the level of development over three periods. This is also true in the CRI index obtained from the ratio of frequency to the number of rural. The results showed that the development rank in this area is D and C, which indicates the low level of development of the west coastal area of Guilan province in terms of health and education indicators.

    Keywords: Health, educational indicators, Rural Development Index (RDI), Composite Result Index (CRI), West coastal area of Gillan province
  • Mahdi Javanshiri, Aliakbar Anabestani *, Hamdollah Sojasi Gheidari Pages 449-470

    The present study has been done for this purpose in rural settlements of Mashhad urban complex. The research method in this research is descriptive-analytical and fundamental in terms of purpose. Documentary and field methods have been used to collect information. The sample population is 28 villages of over 20 households in urban collection Mashhad which were selected from different classes of population and different distances with Mashhad city. From 20083 households in sample rural areas, using the Cochran formula, a sample size of 377 households were selected by random sampling method. Partial least squares technique and Smart PLS software were used to test the conceptual model of research and investigate the impact of physical-spatial transformations on quality of life. According to the results, the coefficients of t among the main variables of the study were above 2.58 which means that there is a direct and meaningful relationship. The R2 value represents 96.4% of the quality of life explained by physical-spatial changes and spatial changes with a coefficient of 0.97 had a greater impact on the quality of life of the villagers. The results of spatial analysis using GWR model showed that the coefficient of impact of physical-spatial changes on quality of rural life in eastern villages such as Sharshar, Salarabad, Hossein Abad gazband, Shourak Sabouri reaches its maximum. Overall, 30.84% of the villages and 34.74% of the rural population in the study area are in the range of 0.928 to 0.943, that eleven villages are located in this area.

    Keywords: Physical-spatial transformations, Rural settlements, quality of life, Geographical Weighted Regression, Mashhad
  • Behrooz Mohammadikazaj, Saghafi Asl. Arash *, Abdollahzadeh Tarf. Akbar, Sattarzadeh Dariush Pages 451-464

    Population growth and urbanization have reduced the quality of life of citizens and created many problems. The aim of this study was to analyze the quality of urban life based on the mental and objective theoretical models of citizens and its relationship with the social class factor. This research is of applied type and is descriptive-analytical. Data collection has been done by both documentary and field methods and in data analysis, various statistical tests have been used, including T test, one-way intragroup and multivariate analysis of variance (MANOVA), and LSD follow-up test. The statistical population of the study is residents of districts 1, 6 and 20 of the city. The results of MANOVA multivariate analysis of variance show that there is a difference in averages between the three groups in the study. Accordingly, the significance level for mental indicators of quality of life was 0.39 and for objective indicators was 0.21 and the researcher's assumption is confirmed. The results of the LSD tracking test indicate that among the mental indicators of quality of life, citizenship rights; Among the objective indicators of quality of life, urban green spaces are significantly higher than other indicators. Other indicators are low. Finally, based on a single sample T test, it was found that there is a difference between the average objective indicators of quality of life and its average value in the first group; There was no significant difference between the second and third groups

    Keywords: Quality, objective, mental
  • Mohammad Safari, Mahmood Mohammadi *, AmirHossein Shabani, Zahra Fanaei Pages 465-478

    According to the decision of the Supreme Council of Unbanning and Architecture of Iran (2005), burnout in urban areas "reduction of efficiency" of one texture compared to other textures of the city was introduced and in the decision of 1385, only three indicators of instability, impenetrability and microdermabrasion were sufficient. However, studies have identified quantitative and qualitative weaknesses in determining these indicators. The present study aims to rank the indicators for determining the range of dysfunctional textures of Inner-City, with a case study on the city of Rasht. This research is practical and documentary in terms of purpose. After documentary studies and review of the literature, the indicators were identified and ranked, and thus, by applying the opinion of 8 experts, two techniques of process of analytic hierarchy analysis and preferential prioritization based on similarity to ideal responses were used. After the indexing process, 22 indicators were explained in relation to the identification of dysfunctional intermediate textures of cities, and in terms of environmental, economic and social conditions of Rasht city and the application of expert opinion, 12 qualified indicators were finally ranked. The results show five dimensions: physical, social, functional, economic and environmental. In addition to the three permanent indicators of instability, impenetrability and microdermabrasion, indicators such as poverty and deprivation; High level of unemployment, poor educational status, high population density, age of buildings, uncertainty of ownership, and lack of open and green space indicate the trans-physical dimensions of dysfunctional inner-urban that can be identified in the country's metropolises.

    Keywords: inner city dysfunctional textures, Rasht, Indexing, TOPSIS model
  • Fatemeh Ahmadi, Morteza Esmaeilnejad *, Mahmoud Falsoleyman Pages 479-490

    The agricultural sector is largely affected by climate change due to its extensive interactions with the environment.Damage to the environment and declining product yields and weakening the household economy are among the consequences of the drought in HamadanNatural hazards are part of the behavior of the environment that is likely to occur at any time and place. The frequency, extent, and severity of these hazards, especially drought, have increased in recent decades.Understanding the behavior of natural hazards and identifying their focal points for environmental planning and sustainable economic development is importance.Hamadan province is one of the hotspots that has a variety and abundance of natural hazards; therefore, their analysis and monitoring, including drought directly affecting the livelihoods of farmers, is of great importance. And to measure the adaptation capacity of the villages of Razan city.This research is an analytical-descriptive study using questionnaire and field survey to assess and assess the adaptation capacity of drought farmers. In the first step, different indicators of drought behavior were identified in the region and in the second stage, adaptation strategies were developed by farmers. The results of this study showed that SPI index is a more suitable method for drainage landscaping in terms of dry years separation and drought seasons than other indices. That the local community is using traditional or indigenous methods to adapt to drought conditions used. The rate of using traditional or indigenous methods and modern and modern methods to adapt to drought conditions have been tested using binomial test.

    Keywords: Drought, Drought Indexes, Razan, Adaptation
  • Seyed Mahmood Rahspar Miadi, A. Pourfeikoui *, Teymour Amar, Akbar Motamedi Mehr Pages 491-499
    Introduction

    Today, the impact of cities on the development of surrounding rural areas is accepted. This impact is
    realized mainly through the components that make up the urban-rural links, because each region is not only
    composed of an unrelated settlement system, and cities act is called as the engine of rural development.

    Research aim

    Among the objectives of this research was to identify the factors that determine the identity of
    villages and settlements adjacent to Rasht city and also to explain how much was the local parameters of urban-rural
    connections?

    Research Methodology

    This research is a type of applied research and according to the hypothesis and the topic
    under investigation, it is a combination of descriptive-analytical method, in order to achieve the result, direct
    observation and field studies and conversations with the residents and officials of the villages , and also The SWOT
    model has been used.

    Studied Areas

     the area studied in this research includes the central part of Rasht city, which includes four villages
    named Lakan village, Pirbazar village, Pasikhan village and Homeh (Darsazi) village from the central part of Rasht
    city. The characteristic of all of them is that they are rural areas and they are part of Rasht city's divisions and domain
    of influence

    Results

    The economy of Gilan province is based on agricultural products, therefore, the connection with villages and
    the use of their products for the economic circulation of the city is undeniable, and on the other hand, the villages are
    dependent to various services and trade provided in The city of Rasht and this relationship solves the needs of the
    parties, so the idea of interaction that emphasizes the integrated development of rural areas simultaneously with the
    growth and development of the city can be seen in the relations between the city of Rasht and the sample villages.

    Discussion

    The obtained results indicated the fact that the connection between the central villages and the city of
    Rasht in various economic, social, physical and environmental aspects was strong and weak, and in some parameters
    the distance to the city was not involved, and in some Another factor, the distance to the city of Rasht, has intensified
    the impact.

    Keywords: Links to the village Counter- City, Rural Development, explained, Rasht
  • Vahid Reyahi, Abbas Bakhshandeh Nusrat, Hamid Jalalian Pages 501-519

    One of the tribal community development planning strategies is settling, which has been implemented with the goals of servicing, construction and development. The purpose of this study was to evaluate the livability of nomadic settlements in the central part of Boyer Ahmad County by descriptive-analytical method. The research approach is a combined approach (quantitative - qualitative - quantitative). Required data were collected through a researcher-made questionnaire, observation and semi-structured interviews based on grounded theory. The statistical population of the study consisted of four nomadic settlements with a total of 272 households. Data analysis was performed using Path Analysis and TOPSIS methods. The results show that employment and income criteria have the most significant direct effect on livability. Nomadic families living in a quiet, safe, balanced and stable residential environment with higher social welfare have a higher quality of life. Also, there is a statistically significant direct relationship between population size and proximity to the top urban centers with the livability of the centers. Also, the causal relationship between optimal water and pasture management indicates a significant indirect effect on livelihoods, meaning that livestock-based households pay little attention to environmental impacts and make the most use of nature. Moreover, from the point of view of the residents, Mansourabad has the first highest level of livability and the Talkhdan settlement is ranked second with the right points and the least difference, and Hosseinabad and Dali Bajak are in the third and fourth levels, respectively.

    Keywords: quality of life, livability, Nomadic Settlement, Nomadic Community, Boyer Ahmad County
  • Behzad Majidi, MohammadBaset Qoreishi *, Teimour Amar, Nasrollah Molaei Hashtjin, Parviz Rezaei Pages 521-534

    Today, development as a process is the most important issue of countries, especially developing countries, the study and recognition of rural areas and analysis of their capabilities and bottlenecks in the rural development planning process is very important. Wetlands have undeniable ecological, economic, recreational and aesthetic values for human, animal and plant communities. While emphasizing that economic change in rural areas is also a function of general conditions at the macro level such as national and regional economy, but the rate of acceptance of these changes in different places and with varying speeds. The present study was conducted assuming that the wetland has a significant share in the economy of its surrounding villages and a sample population including 6 villages from Sumeh Sara city and 9 villages from Bandar Anzali city that are located on the edge of the wetland have been selected. In this study, first, the situation of the studied villages is obtained based on existing documents and field studies, and then the developments related to environmental conditions and quality of life according to the documentary and field findings are analyzed by statistical tests in SPSS software. The results of studies on the impact of the existence of Anzali Wetland as a natural phenomenon in the economic diversity of the village indicate that wetland-related jobs in all villages along the wetland, in addition to agriculture, which supplies water from the wetland, including fishing, Hunting, tourism and handicrafts.

    Keywords: Wetlands, environmental diversity, Economic Development
  • MohammadAkram Jamshidzehi, Maryam Karimian Bostani *, Masoume Hafez Rezazadeh Pages 535-546

    The Smart City According to the latest theories of urban management, it is a city based on information and communication technology to best serve citizens.Therefore, the research has analyzed the indicators of smart city in Zahedan city.The type of research is applied and based on descriptive-analytical approaches. Library and field methods have been used to collect information.The statistical population of the study was based on the 2016 census of citizens of Zahedan(587730 people) and the sample size using Cochran's method was 384 people with a reliability of 0.894. Data analysis was performed using one-sample t-test, one-way analysis of variance and multiple regression analysis in SPSS and mapping was performed using ARCGIS capabilities. One-sample t-test results show that among the indicators examined in Zahedan, the smart people index with an average of 2.96 had the highest score and the smart governance index with an average of 2.56 had the lowest score, which is lower than the desired level (3).ANOVA test results showed that the indices smart city and five districts in the city of Zahedan except in from the smart environmental index, there is a significant relationship.The results of multiple regression analysis showed that among the indicators and the implementation of smart city smart city there is a significant relationship, In this regard, the smart mobility index with a beta value of 0.236 has the highest impact and the smart people index with a beta value of 0.209 has the least effect on the realization of the smart city in Zahedan.

    Keywords: Smart city, smart people, Smart governance, smart displacement, Zahedan
  • seyed jalalaldin Hossini, azita Rajai *, afshin safahan, aliasghar rezvani Pages 547-562

    Population growth and development of cities, their transformation into metropolises and the issue of migration, cause an increase in population and many transportation problems. Hence, the Transit Oriented Development approach emerged as one of the most evolved development perspectives. The city of Tehran, as the capital of Iran, is always struggling with transportation problems. Districts 11 and 12 of Tehran are considered due to their centrality and the existence of important commercial centers; However, it has always faced many problems due to the increase in private car traffic, and to reduce its consequences, it has launched subways and high-speed buses. The purpose of this study is to investigate the situation and effects of transportation-based development in districts 11 and 12 of Tehran. The research method is descriptive-analytical and is one of the few researches that used field method and questionnaire tools to collect data. The statistical population of the study consisted of citizens and users of subways and buses, of which 100 people were randomly interviewed. The validity of the questionnaire was confirmed by the elite comprehensive and its reliability was confirmed by Cronbach's coefficient of 0.80. Analyzes were also performed in SPSS software. The results showed that the three land use variables around the stations, access network and communications, as well as the spatial quality of the stations are at a level of less than 0.05 and the average is equal to 2.53 confirms that the status of stations in areas 11 and 12, inappropriate. The result of t-test of independent samples at the level of less than 0.05 confirms that region 12 is in a more suitable condition than region 11. The result also shows that the physical, economic, social and environmental effects of transportation and operation of stations in areas 11 and 12, at a level of less than 0.05 are significant and the effects are positive and moderate. The mean difference of 0.050 confirms that Region 11 has more physical, economic, social and environmental effects than Region 12. The regression model also showed that at the level of less than 0.05, the greatest impact on the development of transportation-oriented, was related to the variable of spatial quality of stations with a coefficient of 0.327.

    Keywords: Transit Oriented Development, Economicand Social effects, physicaland environmental effects, District 11, 12, Tehran City